miercuri, ianuarie 15, 2014

Proiectul cultural ,,Literatură și pictură’’ debutează de Ziua Culturii Naționale la Bibliotecă

Proiectul cultural „Literatură și pictură”, care debutează de Ziua Culturii Naționale, deschide seria activităților din acest an, derulate la Departamentul CIP – Biblionet al Bibliotecii Municipale „St.L. Roth”, în data de 15 ianuarie, de la ora 12.30.

Împreună cu elevii Liceului Teoretic ,,St.L. Roth” și cu voluntarii de la Colegiul Tehnic Mediensis vom marca cei 164 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu - aniversare care a fost declarată Ziua Culturii Naționale în anul 2010. 

Un moment poetic eminescian este prezentat de dna. Sorana Cindrea, blogger pe teme culturale, care va beneficia de imagini ale lucrărilor artistice ale elevei Diana Vascan, de la Liceul Teoretic ,,Axente Sever”. 

Acesta este urmat de expunerea site-ului ,,Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu” - www.eminescuipotesti.ro. Centrul este înfiinţat în anul 1992, la Ipotești și realizează dezideratul multor cărturari care şi-au legat numele de satul copilăriei poetului și anume înglobarea activităţii muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei şi operei eminesciene şi deschis oricăror manifestări artistice. Instituția este integrată sistemului național de biblioteci și centre de documentare – informare, datorită faptului că în fiecare an își îmbogățește fondul, prin Legea depozitului legal, primind toate publicațiile referitoare la Mihai Eminescu de la Biblioteca Națională a României. 

Opera publicistică a Poetului nostru Național, volumele cu poezii traduse în mai multe limbi străine, printre care : franceză, engleză, spaniolă, sârbă, alături de cărți cu cugetări au fost strânse într-o Expoziție de carte ,,Dor de Eminescu’’, alături de albume de pictură ale unor mari maeștri români ca: Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian. Ion Țuculescu. 

Enumerăm câteva titluri expuse : ,,Ipotești – Topos eminescian” de Valentin Ciucă și Constantin Prut, „Ștefan Luchian” de Jacques Lassaigne, ,,Nicolae Tonitza” de Barbu Brezianu, ,,Poèmes – Poesii” de Mihai Eminescu, ediție bilingvă româno - franceză, „Opere” de Mihai Eminescu , ediție bilingvă româno – sârbă, „Cugetări” de Mihai Eminescu, ,,Opere – publicistica” de Mihai Eminescu. 

Andreea Bușoiu, bibliotecar a pregătit o Expoziție inedită de desene, intitulată „Dragul nostru Eminescu”, care cuprinde lucrări realizate de tinerii elevi din Mediaș, sub îndrumarea profesorilor : Mihaela Lovász, Dan Zaharia, Sorin Pănăzan și a doamnei învățător Marcela Florea. Bustul lui Eminescu, expus în holul Bibliotecii Municipale și desenele pe teme eminesciene ale tinerilor de la Clubul Copiilor și Elevilor, de la Școala gimnazială „Mihai Eminescu”, de la Școala gimnazială „C.I. Motaș” îi vor întâmpina, la venire, pe iubitorii de cultură din orașul nostru. 

Proiectul cultural „Literatură și pictură” se va desfășura pe întreg parcursul anului 2014 și va cuprinde ateliere de lectură, aniversări / comemorări culturale și ale altor artiști români și străini, punând accentul pe laureații Premiului Nobel pentru Literatură, precum și pe operele jubiliare ale marilor creatori. 






Sectia "Copii" a Bibliotecii municipale marcheaza Ziua culturii nationale

„…Multe trec pe dinainte, 
În auz ne sună multe, 
Cine ţine toate minte
 Şi ar sta să le asculte?... 
Tu aşază-te deoparte, 
Regăsindu-te pe tine, 
Când cu zgomote deşarte 
Vreme trece, vreme vine…”
 (Glossă, Mihai Eminescu) 


Biblioteca Municipală "St.L.Roth", Secţia copii va marca Ziua Culturii Naţionale printr-un program special dedicat aniversării a 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, avându-i ca protagonişti pe elevii Şc. Generale „H.Oberth” Mediaş, îndrumaţi de prof. Carmen Matei. Marţi, ora 11, îi vom întâlni pe elevii cls. V-a A, iar la ora 14 - elevii cls. VIII-a B. Miercuri, ora 11, vor participa elevii cls. VIII-a A, iar la ora 13 – elevii cls.V-a B. M. Eminescu a avut vocaţia prieteniei, dovedindu-şi marea deschidere sufletească faţă de cei mai mulţi cunoscuţi ai săi. 

Fără Eminescu n-ar fi existat nici ceilalţi trei mari clasici (Creangă, Slavici şi Caragiale) şi Veronica Micle, fiind „unicul” în literatura română. Din program: momente literar-artistice, o trecere în revistă a vieţii şi operei lui M.Eminescu, o expoziţie de medalii şi insigne cu chipul poetului, din colecţia personală a dl. ing. Stoia Romeo Lucian, o expoziţie de carte tematică şi o expoziţie de desene ale elevilor Şc. Generale „M.Eminescu” Mediaş, îndrumător prof. Dan Zaharia.

Pe 15 ianuarie 2014 se împlinesc 164 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Poetul simţirii româneşti, poetul trăirii, poetul iubirii, poetul teilor şi al naturii, poetul tuturor şi a toate… a lăsat în urmă versuri de o inegalabilă frumuseţe. Muzeul Municipal Medias aduce şi în acest an un omagiu marelui poet, printr-o activitate care se va desfăşura miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 12.30 la sediul muzeului şi la care vor participa elevii clasei a-V-a A de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 5 Mediaş, coordonaţi de doamna profesoară Bărbat Adela. Programul constă într-o sesiune de recitări din creaţia eminesciană, prezentarea unui film despre viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu.




 

In Memoriam Mihai Eminescu © 2008. Design By: SkinCorner